FAQ
Veelgestelde vragen
Vragen of opmerkingen?
We snappen dat je misschien nog wat wilt weten voordat je het bakkersavontuur instapt. Daarom hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Van toelatingseisen tot rooster en van stage tot toekomstmogelijkheden – je vindt hier snel en makkelijk het antwoord. En staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Moet ik al ervaring hebben in de bakkerij?
Ervaring is niet nodig, als je maar enthousiast en gemotiveerd bent! Het is wel belangrijk om een werkplek in een industriële bakkerij te hebben voordat je aan deze opleiding begint. Die heb je nodig om de praktijkopdrachten uit te voeren.
Hoe werkt de toelatingsprocedure?
Om te laten zien hoe gemotiveerd je bent, ontvangen we graag een motivatiebrief of -video waarin je uitlegt waarom je deze opleiding zo graag wilt doen. We nemen een talentscan af en voeren daarna een persoonlijk gesprek om je beter te leren kennen. Op basis daarvan bepalen we of deze opleiding iets voor jou is.
Wat maakt deze opleiding anders dan andere bakkersopleidingen?
In een snel veranderende markt is het belangrijk dat opleidingen aansluiten bij de nieuwste technologieën en werkwijzes. Moderne bakkerijen hebben behoefte aan goed opgeleide professionals die niet alleen traditionele vaardigheden beheersen, maar ook bekend zijn met geavanceerde technologieën, duurzame productiemethoden en actuele voedselveiligheidsnormeringen. Dat leer je allemaal in deze opleiding!
Waar en wanneer worden de fysieke lessen gegeven?
Dit kan bij ons Broodatelier of Aventuur in Avenhorn zijn, in Stoutenburg, of op een andere locatie. We kijken op basis van de aanmeldingen welke locatie het handigst is voor jou en je mede-studenten. Bij excursies bieden we de mogelijkheid om samen te reizen, bijvoorbeeld vanuit Avenhorn. De fysieke lessen worden altijd op dinsdag gegeven.
In welke taal wordt de opleiding aangeboden?
We bieden de opleiding in het Engels aan. Zo krijgen ook niet-Nederlands sprekende studenten de kans om deze opleiding te kiezen.
Hoeveel uur per week ben ik aan het studeren?
Je hebt één keer per twee weken een fysieke lesdag, in totaal 20 lesdagen. Je bent daarnaast iedere week tussen de 4 en 8 uur zelfstandig en op je werk aan het leren.
Is mijn diploma erkend?
Ja, de opleiding is erkend door het CPION (Centrum voor Post-Initieel Onderwijs Nederland).
Ben ik verplicht om bij Amarant te komen werken?
Je bent van harte welkom om in onze bakkerij aan de slag te gaan, maar het is niet verplicht. Na het behalen van je diploma kun je bij iedere industriële bakkerij solliciteren.
Hoeveel kost de opleiding?
De investering voor deze opleiding is € 2.750,- voor het volledige studiejaar, dat is inclusief alle benodigde materialen en je examens. Als je bij Amarant Bakkers werkt, kun je contact opnemen met HR voor een studieovereenkomst. Werk je bij een andere bakkerij? Wie weet hebben zij ook een opleidingsbudget om je opleiding te financieren.
Hoelang bestaat deze opleiding al?
In 2025 starten we met de eerste groep, dus je bent een pionier als je meedoet! Maar Koninklijke Amarant Bakkers, waar de Amarant Academy onder valt, bestaat al meer dan 100 jaar. Kennis en ervaring genoeg dus!
Kan ik een dag meelopen of extra informatie krijgen?
Omdat dit het eerste jaar is dat we deze opleiding aanbieden, kun je nog niet meelopen. We organiseren wel een informatieavond. Als je vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met opleidingscoördinator Laura Baas via laura.baas@amarantacademy.nl.
Tot wanneer kan ik me inschrijven?
Dat hangt ervan af hoe snel het gaat met de aanmeldingen en of er dus nog plek is. Neem voor de actuele stand van zaken contact op met opleidingscoördinator Laura Baas via laura.baas@amarantacademy.nl. Als het studiejaar begonnen is, is het niet meer mogelijk om tussentijds in te stromen. Je kunt je wel alvast aanmelden voor het volgende studiejaar.