Opleiding

Next Gen Baker

Stap in de wereld van vakmanschap, innovatie en toekomstgericht bakken!

Alles op een rijtje

Locatie

Avenhorn en Stoutenburg

Duur

40 studieweken

Startdatum

Oktober 2025

Niveau

MBO+

De opleiding in het kort

Droom jij van een carrière waarin je met je handen én je hoofd werkt? Waar traditie en innovatie hand in hand gaan en waar je elke dag groeit als vakman én als mens? Bij Amarant Academy leiden we je op tot de bakker van morgen. Met onze eigen deeltijd post-mbo-opleiding krijg je niet alleen de fijne kneepjes van het ambacht mee, maar leer je ook werken met de nieuwste technieken, denk je duurzaam en ontwikkel je je persoonlijke leiderschap. Of je nu droomt van het perfecte desembrood of de ideale industriële lijn, hier bak je aan je toekomst. Ontdek snel hoe jij jouw talent kunt laten rijzen!

Wat ga je leren in deze opleiding?

icon

Kennis: Je krijgt inzicht in de eigenschappen en functies van ingrediënten en je leert hoe je de kwaliteit van producten herkent, beoordeelt en waarborgt. Daarnaast ontwikkel je een stevige basis in veiligheid en hygiëne en leer je werken volgens de voedselveiligheids-principes.

icon

Vaardigheden: Je leert praktische vaardigheden die je alleen op de werkvloer kan ontwikkelen. Je leert zelfstandig productieprocessen uit te voeren, verschillende broodproducten te bereiden en eindproducten op kwaliteit en consistentie te beoordelen.

icon

Persoonlijk: Je wordt intensief begeleid en leert klantgericht denken en effectief samenwerken. We helpen je ook om je communicatie- en teamvaardigheden te versterken. Zo groei jij uit tot een verantwoordelijke, kwaliteitsbewuste vakspecialist.

bakker met broodkar

Praktische informatie

De opleiding Next Gen Baker is een éénjarige deeltijd post-mbo-opleiding waarbij je leert in de praktijk. Naast de opdrachten die je in de bakkerij uitvoert, loop je iedere module een dagdeel mee met een expert uit de praktijk. Zo krijg je onder andere een kijkje achter de schermen bij een graanmolen en diverse bakkerijen.

Toelatingseisen

Je hoeft nog geen bakker te zijn voordat je aan deze opleiding begint – het gaat er vooral om dat je gemotiveerd bent. We vragen je daarom om een motivatiebrief of -video te maken waarin je vertelt waarom je deze opleiding zo graag wilt doen en waarom jij deze kans verdient. De volgende stap is een talentscan, waarmee we je persoonlijkheid en capaciteiten in kaart brengen. In combinatie met een persoonlijk gesprek kunnen we goed inschatten of deze opleiding iets voor jou is en of jij één van onze nieuwe studenten bent!

Diploma

Deze opleiding is erkend door het CPION als deeltijd post-mbo-opleiding. Je krijgt een officieel diploma als je de opleiding afrondt. Dit diploma laat zien dat je een meester bent in je vak.

Modules

De opleiding bestaat uit verschillende modules en iedere module is opgebouwd uit twee praktische lesdagen. Je leert dus in de praktijk, ook over de theorie. We organiseren onder andere excursies en gastlessen, je krijgt zelfstandige opdrachten om thuis uit te voeren en praktijkopdrachten voor in de bakkerij. Je leest hieronder in het kort wat je per module kan verwachten.

Module 1 – Grondstoffenkennis en toepassing

Van graankorrel tot gouden brood
Wat zit er nu écht in dat geurige en goudkleurige brood? In deze module duiken we in de wereld van meel, bloem, gist en desem. Je leert niet alleen wát deze ingrediënten zijn, maar vooral waarom ze zo essentieel zijn voor het perfecte brood. We laten je zien hoe water het geheime wapen is en waarom de bodem waarin graan groeit net zo belangrijk is als de bakker die ermee werkt. Je leert grondstoffen analyseren, begrijpen én slim inzetten om je bakresultaten naar een hoger niveau te tillen. We starten letterlijk bij de bron met een bezoek aan een graanmolen. Want goede bakkerskennis begint bij de basis – en die basis moet natuurlijk wel stevig zijn!

Module 2 – Ambachtelijk produceren

Handen uit de mouwen en de liefde in het deeg
Voel je het al kriebelen? In deze module leer je echt bakken zoals de bakkers van vroeger het deden: kneden, vormen, rijzen – met de hand! Niet omdat we nostalgisch zijn, maar omdat je pas echt begrijpt wat deeg nodig heeft als je het voelt, ruikt en ziet werken. Je leert al je zintuigen in te zetten, waarom kneden cruciaal is voor een soepel deeg en hoe rijzen de smaak en structuur bepaalt. Met aandacht voor ieder detail ontdek je dat een beetje liefde in het deeg een wereld van verschil maakt. Een ambachtelijke basis waarmee je zelfs in de modernste bakkerij het verschil maakt.

Module 3 – Modern industrieel produceren

Grote machines, grootse smaken
Hoe laat je machines het ambachtelijke gevoel van handgemaakt brood benaderen? In deze module leer je het geheim: kennis, inzicht en gevoel voor het proces. We nemen je mee langs onze hypermoderne productielijnen waar traditie en techniek hand in hand gaan. Je leert hoe je de machines bestuurt, bijstuurt en het deeg behandelt alsof het door mensenhanden gekneed is. Omdat brood een natuurproduct blijft (zeker als je met desem werkt!), leer je ook omgaan met invloeden zoals luchtvochtigheid en temperatuur. Jij wordt die bakker die niet alleen op knoppen drukt, maar echt snapt wat er in de kuip gebeurt.

Module 4 – (Voedsel)veiligheid in de bakkerij

Veilig, lekker werken = veilig, lekker brood
In de bakkerij draait het niet alleen om lekkere producten, maar ook om veilig en prettig werken. Deze module brengt je alles bij over voedselveiligheid, hygiëne (denk HACCP) en machineveiligheid. Je leert over de regels op het gebied van voedselproductie, zodat je precies weet hoe je voedselgerelateerde ziektes moet voorkomen. Maar je leert ook over het herkennen van potentiële gevaren en risico’s in het productieproces – en over het veilig en verantwoord gebruiken van de machines waar we in de bakkerij mee werken. En je leert hoe waarborgt dat jouw brood van de hoogste kwaliteit is, zonder ingrediënten die eigenlijk helemaal niet in brood thuishoren en het bedrijfsimago kunnen schaden.

Maar je leert deze module ook over sociale veiligheid mee: hoe geef je grenzen aan, hoe zorg je voor een fijne sfeer op de werkvloer? Hoe spreek je collega’s aan bij een gevaarlijke situatie of als je merkt dat ze mentaal in de knoop zitten? We leren we je hoe je niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterk blijft. Want een veilig en gezonde bakker, bakt het beste brood!

Voedselveiligheid is een doorlopend thema tijdens de opleiding. In deze module krijg je onder andere les van een kwaliteitsbureau, een (bedrijfs)fysiotherapeut en een veiligheidskundige.

Module 5 – Procesoptimalisatie & logistiek

Slimmer bakken, minder verspillen
Waarom moeilijk doen als het slimmer kan? In deze module leer je de kneepjes van LEAN werken: hoe je verspilling voorkomt, processen verbetert en fouten minimaliseert. Je ontdekt hoe de losse schakels in de productie met elkaar samenhangen en waarom zelfs kleine verbeteringen een groot verschil maken. Ook KPI’s (Key Performance Indicators) komen aan bod – meetpunten waarmee je de bakkerij naar een hoger niveau tilt. Jij wordt die slimme bakker die niet alleen kijkt naar wat er met de broden gebeurt, maar ook snapt hoe alles samenkomt op de werkvloer.

Module 6 – Bedrijfsvoering en samenwerking

Samen sterk, samen succesvol
Een goede bakkerij draait niet alleen om goede broden, maar ook om sterke teams. In deze module ontdek je hoe een bakkerij als organisatie in elkaar steekt: van de rol van de productiemanager tot de kwaliteitscontroleur. Je leert hoe je samenwerkt binnen een team, verbeteringen aandraagt en organisatiebreed bijdraagt aan succes. We gaan dieper in op KPI’s, leiderschap en samenwerking, zodat jij straks niet alleen weet hoe je het beste brood bakt, maar ook hoe je collega’s inspireert om samen steeds beter te worden.

Module 7 – Bake-off verwerken & presenteren

Van oven tot broodplank: het complete plaatje
Wat gebeurt er met jouw heerlijke producten nadat ze de bakkerij verlaten? In deze module leer je hoe bake-off producten worden afgewerkt en gepresenteerd in de winkel. We kruipen even in de huid van de klant: wat zoekt die? Gemak, gezond eten, genieten – en natuurlijk ook een goede prijs. Je leert hoe je lekkere, ambachtelijke producten maakt voor alle consumenten, en hoe je inspeelt op trends en wensen uit de markt. Ook de presentatie van productkwaliteit komt in deze module aan bod: goed afgebakken producten, kennis over allergenen en de juiste teksten op het etiket. Als NextGen Baker heb jij het complete plaatje in de vingers.

Module 8 – Persoonlijk leiderschap

Groei met je talent
Deze module loopt als een rode draad door de hele opleiding en komt aan het eind van de opleiding ook los aan bod. Want bij een goede bakker hoort niet alleen vakmanschap, maar ook persoonlijk leiderschap. Met coaching, reflectie en praktijkopdrachten ontdek je jouw eigen stijl van samenwerken, leidinggeven en groeien. We dagen je uit om sterker, zelfverzekerder en veerkrachtiger te worden – in de bakkerij én daarbuiten. Jouw ontwikkeling staat centraal, want wie zichzelf goed kent, kan pas echt iets moois neerzetten.

Docenten

Al onze docenten zijn vakmensen pur sang. Ze werken zelf in de praktijk – in de bakkerij, als adviseur of als ondernemer – en nemen hun ervaring direct mee de les in. Daardoor sluit alles wat je leert aan op de praktijk van alle dag. Ze weten waar jij tegenaan loopt, maar ook waar je naartoe kunt groeien.

Vragen of hulp nodig?
Neem contact op!

Of je nu het beste deeg wilt kneden, processen slimmer wilt maken of je team naar een hoger niveau wilt tillen: bij ons leer je het. Samen groeien we verder, met respect voor het ambacht en oog voor innovatie en duurzaamheid. Meer weten?

bakker bij broodoven